Bedrijfshulpverlener in de bouw

B

Werken in de bouw. Veel mensen kiezen ervoor. Er zijn natuurlijk ook veel verschillende beroepen in de bouw waar je uit kunt kiezen. Technisch bezig zijn en de elektriciteit aansluiten bijvoorbeeld. Of constructies timmeren. Je kunt het zo gek niet bedenken. En veel mensen willen ook niet heel de dag op kantoor zitten. Die willen juist bezig zijn. Dan maakt het niet uit wat het weer doet, of het nu warm is of regent. Als je niet heel de dag op één plek bezig wilt zijn dan wordt je er niet gelukkig van. Dan is werken in de bouw een goede optie. Een bouw komt op een punt dat het allemaal af is. Dan moet je weer naar een andere bouw om daar aan de slag te gaan. Op deze manier blijf je bezig en heb je lekker gevarieerd werk. Maar werken in de bouw brengt ook een nadeel met zich mee. Er zijn er wel meerdere uiteraard, maar de belangrijkste is misschien wel veiligheid.

Veiligheid op de bouw

Werken op de bouw kan best onveilig zijn. Er zijn wel bedrijfshulpverleners die een bhv cursus hebben gevolgd. Als er iets gebeurd zorgen zij voor de eerste hulp. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken op de bouw. De meeste hiervan zijn kleine ongelukken en dan vallen de verwondingen gelukkig wel mee. Maar er gebeuren ook wel eens ernstigere ongelukken. Dit is natuurlijk een groot probleem. Je gaat niet naar je werk om er niet meer van terug te komen. Gelukkig wordt er veel gedaan om ervoor te zorgen dat er zo veilig mogelijk wordt gewerkt en ongevallen voorkomen kunnen worden. Hiervoor is ook de Arbowet in het leven geroepen. Hier moeten bedrijven zich aan houden. Maar op het gebied van bedrijfshulpverlening zijn er dan wel weer onduidelijkheden. In de Arbowet is namelijk niet vastgesteld hoeveel bhv’ers verplicht zijn. Maar bedrijven zijn wel verplicht om er genoeg te hebben. Dit in eigen inzicht en aan de hand van een Taak- Risico analyse.

Veel voorkomende gevaren

Er zijn meerdere oorzaken van de ongevallen die jaarlijks op de bouw voorkomen. Echter zijn er een aantal die het meest voorkomen. Een klein en onvolledig overzicht van de ongevallen die het meest voorkomen op de bouw:

  • vallen van hoogte: ongevallen waarbij werklieden van bijvoorbeeld een stijger vallen;
  • vallen: struikelen over rotzooi dat niet is opgeruimd;
  • oogletsel: geen veiligheidsbril dragen en bijvoorbeeld slijsel in het oog krijgen;
  • hoofdletsel door vallende voorwerpen.

Zorg dat je tijdens werken op de bouw goed gebruik maakt van persoonlijke beschermings middelen. Hiermee zijn een hoop verwondingen te voorkomen. Hoeft de bedrijfshulpverlener ook niet in te grijpen.