Kenteken laten overschrijden

K

Wilt u uw kenteken op een andere naam laten zetten of hebt u net een nieuw voertuig gekocht die op uw naam moet staan? Dit is een overschrijving van eigenaar en afhankelijk van wie u het voertuig hebt gekocht, moet u een overschrijving regelen. Er zijn namelijk drie partijen waarvan u een voertuig kunt kopen, namelijk een rechtspersoon, particulier of een bedrijf dat is erkend door de RWD.

Allereerst is het altijd essentieel dat degene die de auto verkoopt, de huidige kentekenpapieren in orde heeft. Indien dit niet het geval is, is het nooit mogelijk om legaal een kenteken over te laten schrijven op de naam van een ander.

Stappenplan kenteken laten overschrijven

1. Allereerst heb je twee documenten nodig van de verkoper van het voertuig, namelijk het overschrijvingsbewijs en originele document tenaamstellingsbewijs. Deze neem je mee naar de RWD-balie, waar het overdrachtsproces kan plaatsvinden.

2. Bij de RWD zullen ze het voertuig dan op jouw naam zetten, samen met een tenaamstellingsverslag. Dit bevat een code van vier cijfers die je later nodig gaat hebben. Daarnaast krijg je ook een bewijs dat het voertuig niet meer van de verkoper is, die je af moet geven aan de verkoper. Zo kan hij altijd bewijzen dat hij niet verantwoordelijk is voor het voertuig en dat deze persoon niet de eigenaar meer is.

3. Wanneer dit allemaal is gedaan, zal u in de betreffende week vaak nog een nieuwe kaart ontvangen voor je kenteken, samen met het tweede deel van het eerder ontvangen tenaamstellingscode.

Indien u deze nieuwe kaart samen met het tweede deel van je eerdere document niet ontvangt binnen vijf werkdagen, dan moet u dit melden bij de RWD. Dan zal ervoor worden gezorgd dat deze (nogmaals) zal worden verzonden. Maar vaak wordt er vaak op gewezen of voor gezorgd dat u het correct hebt overschreden. Denk bijvoorbeeld aan het moment wanneer je naar een camper verhuur Eindhoven gaat.